Kapitale denkfout

Deflatie wil eenvoudig zeggen dat alle prijzen dalen, net zoals het loon deze trend volgt. De aanname is dat deflatie onhoudbaar is aangezien af te betalen schulden een steeds groter deel van het loon zullen uitmaken. Dit is een kapitale denkfout, de argumentatie hiervoor is eenvoudig. Het doorzien van deze denkfout is een belangrijke mijlpaal binnen het economische herstelproces.

Eenvoud

Als alle prijzen dalen dan geldt dat evenzeer voor het object waarvoor een lening werd afgesloten, dit wil zeggen dat de schuld dezelfde trend volgt en de lening aan een correctie onderhevig is. In het andere geval wordt het appelen met peren vergelijken. We hoeven het niet moeilijker te maken dan het is, een willekeurige consolidatie volstaat.

Bewijs

In dit voorbeeld hebben we de deflatie afgestemd op het bedrag van de schulden, het neutrale geld dat vrijkomt is dan gelijk hieraan. De kapitale denkfout is hiermee dan ook aangetoond, schulden en vorderingen worden immers conform aangepast. In de eerste stap worden alle waarden gedeeld door de waarde van de attractor.

Neutraal geld

In de tweede fase voegen we het neutrale geld (C) toe aan de consolidatie, gemakshalve gebruiken we nieuwe rekeningen. Elke schuldenaar ontvangt een deel overeenkomstig de openstaande schuld, de tegenpost is eigen vermogen. Dit geld gaat vervolgens naar de schuldeisers die het in z’n kas steekt. Op deze manier verdwijnt het schuldencomplex volledig, deze transacties boeken we via een journaalpost. De nieuwe consolidatie is vervolgens schuldenvrij.

Dogma

Het doorzien van deze denkfout is van kapitaal belang, het betekent een blokkade voor het herstel van onze economie. Zoals altijd kunnen meningen verdeeld zijn, kapitale denkfouten zijn echter van een andere orde. Kapitale denkfouten gaan over inkonsekwenties in het denken en dat is een heel andere kwestie. Als een dergelijke denkfout de meerderheidsgedachte vormt dan kunnen we zonder meer van een dogma spreken, het is simpelweg onjuist.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s