FRDS?

Vooraleer we het Reverse Debt System (RDS) bespreken, maken we eerst een uitstapje naar de Financiële Relativiteitstheorie (FR) die als katalysator fungeert. Voor de FR hebben we ons laten inspireren door Einstein die stelde dat de mensheid haar problemen niet opgelost krijgt met dezelfde manier van denken dan waarin ze veroorzaakt worden. Deze vingerwijzing hebben we toegepast op het schuldenprobleem, technisch denkbaar en praktisch uitvoerbaar. We vertrekken vanuit het gangbare systeem, het zogeheten fractioneel bankieren.

Fractioneel bankieren

Fractioneel bankieren laat toe om geld uit het niets te scheppen. Het principe is eenvoudig, we starten met 1000 uit het ‘niets’ die we als schuld op de bank plaatsen. De bank mag dit uitlenen maar moet een reserve in kas houden, in dit voorbeeld 10%. Bij de eerste stap leent de bank 900 aan de schuldenaar die het geld op z’n rekening plaatst, dit legitimeert zijn bank om hetzelfde te doen. Bij de tweede stap leent de bank 810 en houdt 90 in reserve enzoverder.

Na een aantal stappen wordt het duidelijk wat er gebeurt, als we alle bankrekeningen optellen dan blijkt dat bedrag veel groter dan de oorspronkelijke 1000 bij start. Als iedereen z’n geld afhaalt dan heeft de bank logischerwijs een probleem, de vrees voor een bankrun vloeit hieruit voort. Het neveneffect is dat fysiek geld stilaan uit het wereldbeeld verdwijnt, vanaf hier kunnen we alles electronisch regelen.

Schuldaflossing

In een schuldgedreven wereld worden er continu leningen afgesloten, net zoals schulden worden afbetaald. Oppervlakkig bekeken is er niet zoveel aan de hand maar wat gebeurt er als iedereen z’n schulden zou afbetalen? Het antwoord daarop is eenvoudig, er zou simpelweg geen geld meer zijn. Onderstaande simulatie is de getuigenis daarvan, uiterst links onze bankrekening voor-, uiterst rechts het saldo na betaling van de schulden.

In eerste instantie mag dit vreemd lijken, toch is het de logica zelve. Geld komt uit het ‘niets’ en is derhalve onuitputtelijk, als we dat ‘niets’ koppelen aan ‘schuld’ dan ontstaat deze situatie. Zo gezien is het beter om onze schulden niet af te lossen aangezien we finaal niets meer zouden kunnen kopen. Deze dynamiek brengt ons wel op andere ideeën, we kunnen immers ook alle schulden aflossen en toch ons geld bewaren. Vanaf hier gaan we de stelling van Einstein toepassen, dit brengt ons tot de Financiële Relativiteitstheorie.

Financiële Relativiteitstheorie

Als schulden afbetalen ertoe leidt dat al het geld in het niets verdwijnt dan kunnen we ook de relativiteit gebruiken om schulden af te lossen EN met z’n allen rijker worden, dit lijkt complex maar is eenvoudiger dan u misschien denken wil. Volgt u even mee? We starten met een boekhoudkundige consolidatie waarin een aantal spelers zijn opgenomen.

Deze oefening is vergelijkbaar met eenvoudige deflatie, het enige verschil is de wiskundige fijnafstemming. Dit kunnen we transparant maken door in de eerste plaats alle waarden te delen door een conversiefactor. Het idee is eenvoudig, bij deflatie komt er spontaan neutraal geld vrij, dit geld zonderen we af om nadien terug in het systeem te brengen. De conversiesleutel berekenen we op basis van een integrale verkeersvergelijking, de conversie wijzigt de verhoudingen niet, de getallen zijn enkel nominaal kleiner. Onderstaand beeld geeft ons alle elementen:

In de tweede fase voegen we het neutrale geld (C) toe aan de consolidatie, elke schuldenaar ontvangt een deel overeenkomstig de openstaande schuld, de tegenpost is eigen vermogen. Dit geld gaat vervolgens naar de schuldeisers die het in z’n kas steekt. Op deze manier verdwijnt het schuldencomplex volledig, deze transacties boeken we via een journaalpost. Gemakshalve laten we twee journaalposten zien om de stappen goed te kunnen onderscheiden.

Evaluatie

Ter reflectie hieronder een aantal punten die verdere uitdieping en elaboratie faciliteren, dit is een combinatie van nuchtere waarnemingen, neveneffecten en/of obstakels die de praktische haalbaarheid zouden kunnen belemmeren. Gemakshalve in een enquêteformaat, de vragenlijst kan aangevuld worden naargelang bijkomende inzichten:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s