Reverse Debt System (methodiek)

In het verlengde van de Financiële Relativiteitstheorie ontstaat het Reverse Debt System (RDS), veel praktischer maar toch met hetzelfde resultaat. Met dit beleidsinstrument wordt het mogelijk om de schuldrelatie te ontbinden, niemand hoeft de dupe te worden van anderen zoals dat traditioneel nog wel het geval is. Om transparantie te vrijwaren, werken we met een vereenvoudigd model van de werkelijkheid. We openen met een balans op een gegeven moment in de tijd, vijf spelers hebben zowel schulden als vorderingen jegens elkaar.

Elke speler heeft 1.000 in kas waardoor ze onmogelijk alle schulden kunnen betalen, dit kan slechts naarmate ze geld uit het circuit kunnen halen. Traditioneel zal hiervoor winst gemaakt moeten worden, hetzij via de verkoop van goederen en/of diensten, hetzij via monetaire speculatie. Met het RDS volgen we een andere denkpiste, in consensus besluiten we om – a priori – alle schuldeisers hun vorderingen te retourneren, dit doen we via een boekhoudkundige journaalpost:

Deze ingreep is vergelijkbaar met een kwantitatieve verruiming, alleen wordt deze verruiming gebruikt in functie van de vorderingen en niet enkel – zoals gebruikelijk – om de banken te redden. De schuldeisers zijn nu verlost van hun vorderingen, ze hoeven dus niet langer te wachten op betaling van de schuldenaars. Deze ingreep resulteert in een nieuwe balans:

Het beeld laat niets aan het toeval over, alle vorderingen zijn uit de consolidatie verdwenen en de voormalige schuldeisers kunnen hun geld herinvesteren in de economie. De schulden staan nog steeds op de balans, ook hiervoor kunnen we gebruik maken van het beschikbare systeem. We boeken debet schuld aan credit eigen vermogen, in dit geval laten we de nieuwe consolidatie aansluiten op de journaalpost:

De consolidatie is nu bevrijd van het schuldencomplex, zowel schulden als vorderingen zijn verdwenen en niemand heeft aan kapitaal moeten inleveren. Het stemt tot reflectie dat elke speler deze boekingen zelfstandig zou kunnen maken, principieel is hier – en dat mag misschien tot enig wenkbrauwgefrons leiden – niemand anders voor nodig. Zelfs wanneer de bank niet zou willen meewerken, kan in een ‘work around’ voorzien worden. Zo kunnen we denken aan cryptomunten, dit is evengoed een mondiaal monetair systeem dat soortgelijke faciliteiten biedt. Idealiter wordt een consensus gevonden waardoor ook de (mondiale) sociale cohesie bevorderd kan worden.

Nuancering

Nuancering is aan de orde, in deze voorstelling zijn we vrij rigide te werk gegaan, in werkelijkheid zullen er wellicht criteria gesteld worden. Het zou immers niet rechtvaardig zijn om de slechte leerlingen op dezelfde manier te behandelen dan zij die voorbeeldig hun schulden afbetalen. Maar dit is een zaak van rechtvaardigheid, het doet geen afbreuk aan het hier voorgestelde beleidsinstrument. Het Reverse Debt System biedt ons alle flexibiliteit om een plan van aanpak op te stellen op basis van gezond verstand en het algemeen belang dienend. Het RDS kan zowel partieel, per schuldsoort, per gedupeerde of hoe ook de verhoudingen en keuzes liggen. Bottom line, er is geen gebrek aan technologie om deze operatie te realiseren, dit is louter een kwestie van methode en menselijke – en daarom ook politieke – consensus, een kwestie van (financiële) ethiek.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s